Rondreis Festival van Imilchil (2250 m Hoge Atlas) en meer...

een weeklang cultuur, traditie en genieten  
 

 

Data:

2e helft september 2020

Duur:  9 dagen
Begeleiding: Bea Mulder (organisatie), Mohamed Ouchaoua (gids), chauffeur minibus
Deelnemers: minimum 4, maximum 13
Prijs: vanaf € 865,-, bijna all in en afhankelijk van aantal deelnemers (exclusief vlucht)
klik hier voor opbouw reissom en bijkomende kosten
Detail-info: klik voor de reis van dag tot dag
Vlucht: klik voor info vlucht boeken 
Aanmelden: inschrijfformulier volgt zsm

 

 

Zie ook de EO-docu 'van Atlas naar Arabia' over de stam Ait Haddidou in Imilchil, het dorp waar onze gids woont en waar ik al jaren kom.

 

De tweede helft van september 2020 organiseer ik een week met:

-  cultuur en traditie rond het 'huwelijks-festival' in Imilchil

-  traditionele muziek, dans en kleurrijke kleren, sierraden

-  souk: van geiten en kamelen, tot potten en pannen, kleding en mooie sierraden

-  een bezoek aan (+ overnachting) in de spectaculaire Toudrakloof en Tinighir en

-  een bezoek (+ overnachting) aan Ait ben Haddou (werelderfgoedlijst Unesco)

-  en natuurlijk overnachtingen in Marrakech, de stad van de 1001 nacht sprookjes!

 

 

Hieronder vind je informatie over Imilchil en het festival, een korte beschrijving van de reis, het programma en Imilchil en omgeving.

 

Imilchil en het festival

Imilchil ligt op 2250 m hoogte centraal in het Hoge Atlas-gebergte, het gebied van de stam de `Ait Haddidou´ en de geboorte- en woonplaats van Mohamed.

 

Jaarlijks vindt hier in september, na de oogst, een groot feest plaats ter ere van de heilige Sidi Achmed Oulmghani. De leden van de nomadenstam Ait Haddidou komen bij elkaar bij het grafmonument van deze heilige in de buurt van Imilchil. 

Verder is er een grote souk, waar nomaden van heinde en verre naar toekomen, soms te voet maar vaker in zware vrachtauto's volgeladen met dieren of andere handelswaren, om deze te verkopen of om in te kopen voordat de winter begint. Ezels, paarden, geiten, schapen, koeien en kamelen worden verkocht en gekocht... naast etenswaar, potten, pannen, kleding, sieraden...

 

Tijdens deze markt kunnen jonge mensen van de (ooit rivaliserende) sub-stammen binnen de Ait Haddidou elkaar ten huwelijk vragen. Daarna wordt er collectief getrouwd. Een oude traditie, gebaseerd op een romantische 'romeo en julia-legende', die nog altijd in ere wordt gehouden.

 

De meisjes en jonge vrouwen, maar ook gescheiden vrouwen en weduwen, uit omringende dorpen komen in prachtige traditionele kleding en volgens traditie zwaar geschminkt naar Imilchil om een huwelijkspartner te vinden. Het schmincken is niet zomaar of om er mooi uit te zien, het is ook om boze geesten te verjagen. Aan de manier waarop vrouwen hun haar hebben opgestoken, is zichtbaar (ondanks hun hoofddoek) wie maagd is en wie niet. Zodra zij een aanzoek accepteert zegt ze 'je hebt mijn lever gevangen' en is de deal gesloten, waarna getrouwd wordt.

 

Naast deze huwelijks markt en trouwritueel zijn er tal van culturele, rituele en traditionele activiteiten. Zo treden in Imilchil veel landelijk bekende muzikanten als Ahouzar en Oumgil, die prachtige traditionele muziek maken op. Naast muziek zijn er folkloristische dansgroepen uit Imilchil en andere gebieden (dus andere stammen en andere kleding) te bewonderen, o.a. uit Kelaat MGouna (Rozenvallei) en Tounfit.

 

Hieronder vind je meer informatie over de reis en over Imilchil; wil je dit overslaan ga dan door naar Praktische informatie. Meer informatie over Marokko vind je hier.

 


Korte beschrijving van de reis

Na aankomst en een overnachting in Marrakech reizen we per minibus via Beni Melal en El Ksiba naar Imilchil. Vanaf El Ksiba klimmen we naar 2250 m hoogte, een mooie rit door een prachtig gebied op de noordwestelijke helling van het Atlasgebergte. Ons geduld wordt aan het eind beloond met een werkelijk schitterend uitzicht.

 

We verblijven een aantal dagen (4 nachten) in Imilchil tijdens het festival. Er is van alles te doen.

Als we zin hebben en de tijd het toelaat kunnen we een wandeling maken naar een van de meren. Of naar de hoogvlakte tussen beide meren, waar veel nomaden wonen. Als we geluk hebben worden we uitgenodigd in een nomadentent om thee te drinken. De nomadische bevolking van Imilchil is (in tegenstelling tot sommige andere gebieden) open minded en gastvrij.

Ook is het mogelijk om bij een familie op bezoek te gaan. Zo krijg je een idee hoe men hoog in de bergen leeft: eenvoudig, hard, maar vaak blij met wat men heeft en enorme gastvrijheid.

 

Na Imilchil dalen we via de zuidoost-helling af naar Tinighir. We rijden door de indrukwekkende (toeristische) Toudrakloof. Hier overnachten we in een mooie auberge. Wandelen door de kloof of een bezoek aan het stadje Tinighir behoort tot de mogelijkheden.

De volgende vervolgen we onze weg via Tinighir, Boulmalne Dadès, Kelaat MGouna, Skoura (potterie) en Ouarzazate naar Ait ben Haddou. We lunchen ergens onderweg.

 

Ait ben Haddou staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Hier overnachten we in riad Maktoub. Er is tijd om de kasbah en ksar (ommuurd dorp) te bekijken en/of je te laten verwennen in de hammam al dan niet met een ontspannen massage met arganolie.

De volgende dag reizen we terug naar Marrakech via de pas Tizi 'n Tichka over het Hoge Atlasgebergte. Onderweg drinken we koffie en is er gelegenheid om arganolie-producten te kopen.

 


Programma
Naast bovenstaande basis is er nog geen definitief programma. Dat maken we zodra het festival-programma duidelijk is; dat is vaak op het laatste moment.

Naast dit programma heb je alle vrijheid om op eigen initiatief te wandelen of andere dingen te doen. We proberen gezamenlijk te eten.

Bovenaan staat vooral ontspanning en plezier...

 


gorge asif melloul trektocht met ezeltjes hoge atlasImilchil en omgeving
Imilchil en omgeving met zijn twee prachtige meren en hoogvlaktes omringd door maanlandschapachtige bergen, is nog niet ontdekt door het toerisme. Daardoor is het, de natuur, de energie nog puur en ongerept, iets wat je in Europa al lang niet meer vindt. De mensen (voornamelijk semi-nomaden) leven zeer eenvoudig en zijn vriendelijk en gastvrij. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Alles (het oogsten, dorsen van het graan, voer voor de dieren en/of brandhout verzamelen, huizen bouwen etc. etc.) wordt nog met de hand gedaan. In augustus en september zie je een enorme bedrijvigheid rond de oogst. Ezeltjes volgepakt met graan en andere gewassen.

De bergen rond Imilchil lijken op een maanlandschap, zo anders dan de Alpen en Pyreneeën in Europa. Werkelijk prachtig!!

Niet ver van Imilchil zijn twee meertjes, ontstaan, volgens de legende, door liefdesverdriet van een jongen en een meisje, die niet met elkaar mochten trouwen omdat ze uit twee rivaliserende stammen kwamen. Uit deze legende is het jaarlijks terugkerende ’Festival du marriage’ ontstaan, een ’huwelijksmarkt’ met veel traditionale zang en dans.

Tussen de meertjes ligt het Plateau Izlan, wat lied betekent. In de zomermaanden wonen hier veel nomaden families, die al zingend hun kuddes geiten en schapen hoeden.

Ik nodig je uit om met Mohamed en mij dit prachtige dorp en zijn omgeving te bezoeken en kennis te maken met eeuwenoude rituelen, muziek en tradities.Verder informatie
Neem voor vragen of verdere informatie contact met me op via mail of telefoon 050-3113511, mobiel: 06-242 21 342