Over Marokko

 

Het land en haar bevolking, klimaat, gebruiken en gewoonten.

Geuren, kleuren, gastvrijheid...
Zelf ben ik diep geraakt door de schoonheid van het land en de zeer vriendelijke, gastvrije mensen. De Marokkaanse geuren, kleuren en vormen. De puurheid en ongereptheid van de natuur. Zomaar uitgenodigd worden op de thee, de traditionele wijze van welkom heten... of vergast worden op een tajine met overheerlijk eten... overnachten in huis bij een onbekende familie en slapen op door hen zelf geweven kleurrijke kleden... zijn gewoontes die wij niet meer kennen.

Amazigh/Imazighen
De Berbers, Amazigh (= vrije mens) zoals ze zichzelf noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Imazighen (meervoud van Amazigh) zijn (half)nomaden die met hun kuddes schapen, geiten of kamelen en andere dieren (kippen, een ezel, een koe) in de bergen of woestijn leven. nomaden Sahara woestijnZe wonen in tenten of in door hen zelf, uit opgestapelde stenen opgetrokken en van binnen met leem aangesmeerde huizen... 
Nomaden leiden een eenvoudig, sober en vaak hard bestaan. In contact met hen zie ik grote eenvoud en levenslust, ik zie mensen die in het moment leven en het leven nemen zoals het is. Geen getob en gepieker, geen hechten aan materie, maar blije, vrolijke en zeer gastvrije mensen. 
Soms gaan hun kinderen naar school, maar de meeste nomaden zijn analfabeet.

Ik nodig je uit om met een aantal van deze nomaden op pad te gaan en zo hun gewoontes en gastvrijheid te leren kennen.Bounou Sahara woestijn Marokko


 

Ligging en klimaat
De verschillen in landschappen en klimaat maken van Marokko een zeer bijzonder land dat veel te bieden heeft. In alle jaargetijden is het goed op vakantie gaan in Marokko. In de zomer is het (naast het prettige klimaat aan de zeer toeristische kust) hoog in de bergen aangenaam koel. In de winter is het goed toeven in de Sahara en Saghro gebergte. De temperaturen zijn overdag 25 tot 30 graden en kunnen ’s-nachts dalen tot onder het vriespunt.

Ligging
Marokko ligt in het uiterste westen van Noord Afrika en is ongeveer 17 keer groter dan Nederland. Het grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan de Middellandse Zee en heeft Algerije en Mauritanië (Westelijke Sahara) als buurlanden.

Marokko in kaartNaast een lange kustlijn bestaat Marokko uit het rotsachtige Rifgebergte (2200 m) in het noorden, uit een hoogvlakte in het oosten en het Atlasgebergte. De Atlas bestaat uit drie ketens: de Moyen-Atlas, de Haut-Atlas en de Anti-Atlas. De Moyen-Atlas is een gebergte tot 3000 m hoog en in de Haut-Atlas (boven 4000 m) bevinden zich de Jebel Toubkal (4165 m; de hoogste berg van Marokko) en de Ighil M’Goun (4071 m).

Ten zuiden en ten oosten van het Atlasgebergte begint de Sahara woestijn. Voor het grootste deel bestaat dit gebied uit rots- en zandvlakten. Tussen Atlas en Sahara bevindt zich een niet toeristisch vulkanisch gebergte, de Jebel Saghro, met toppen van 2500 m hoogte.

Langs de rivierdalen bevinden zich oasen als de Vallée du Oued (= rivier) Draa en de Vallée du Dadès, met hun prachtige uitgestrekte palmeriën, de Gorges du Dadès en de Gorges du Todra.

Klimaat
Het klimaat in Marokko is erg gevarieerd. Door de verschillen in de landschappen van Marokko, is ook het klimaat per regio anders. Zo kent men in Marokko onder andere een woestijnklimaat, een Middellandse Zeeklimaat en een steppeklimaat. In de bergen van Marokko is het zelfs mogelijk om te skiën.

Marokko kent langs de noordelijke kust een Middellandse Zeeklimaat, waardoor dit gebied erg populair is bij toeristen. Zelfs in de winter daalt het kwik hier niet verder dan 18C.

Ook het westen en zuid-oosten van Marokko is warm in de winter (overdag 25 tot 30 graden) en zelfs zeer heet in de zomer (+35 graden). Dit grenst voor een groot deel aan de Sahara en het woestijnklimaat dat dit meebrengt zorgt het hele jaar door voor (in de winter aangenaam) hoge temperaturen.

In de berggebieden kunnen de winters wel erg koud en lang zijn. Daarentegen is het er in de zomer aangenaam, met temperaturen rond de rond de 30 graden en ’s-nachts heerlijk koel.

Voor uitgebreidere info over o.a. het klimaat in Marokko verwijs ik naar: Vereniging voor weerkunde en klimatologie.