Boeken- en andere tips


Boeken over Marokko en/of de Sahara:

Het Dal van de Kashba’s, Jeffrey Tayler
Jeffrey Tayler beschrijft zijn heroïsche reis van de bron van de Draa dwars door de Sahara naar de Atlantische Oceaan. Hij reist net als de nomaden te voet en per dromedaris.

Het verboden dakterras, Fatima Mernissi
’Ik ben in 1940 geboren in een harem in Fes’, zo begint Fatima Mernissi het veelkleurige verhaal van haar jeugd. 

De gevangene, Malika Oufkir
Twintig jaar ballingschap in Marokko. Een schokkend waargebeurd verhaal. 
Als meisje woont Malika in het luxueuze paleis van de Marokkaanse koning. Tot haar vader een, mislukte, staatsgreep pleegt en wordt geëxecuteerd. Malika wordt samen met haar moeder en broertjes en zusjes op 18-jarige leeftijd gedeporteerd naar het zuiden van Marokko, waar ze 20 jaar in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap zal doorbrengen.

In vrijheid, Malika Oufkir
Openhartig vertelt Malika Oufkir over de overgang van jarenlange duisternis naar een leven in vrijheid.

Marokko voor beginners, Kees Beekmans
Een onvergetelijke verhaal van een omgekeerde inburgering. Kees Beekmans vertrekt voor onbepaalde tijd naar Marokko, waar hij zich onderdompelt in een vreemde, exotische, maar ook rauwe cultuur: het dagelijks leven, de omgangsvormen, de gevoeligheden, de verborgen regels. 

Sirocco, Kees Beekmans
Roman over de link tussen misère en terrorisme in Marokko en over westerlingen in een vreemde, weerbarstige cultuur, waar anders wordt gedacht en gekeken en waar niets is wat het lijkt.

Tussen hoofddoek en string, Kees Beekmans
Interessant boek over de modernisering en verwestering, in een ongelooflijk tempo, van de Marokkaanse samenleving. Deze moderniteit botst frontaal op de traditie èn op de islam. Kees Beekman laat zien hoe dit veranderingsproces zich voltrekt. Kortom: in een steeds seculierder Marokko staat het individue op. En dat zorgt voor verwarring.

Nooit geschreven brief aan mijn vader, Karima
Een aangrijpend relaas van het Marokkaanse meisje Karima dat in Nederland opgroeide, door haar vader werd ontvoerd en na twaalf jaar gevangenschap in een stadje in Marokko haar vrijheid herwon.

Sahara, Michael Palin
Reis samen met Michael Palin dwars door de uitgestrekte woestijnvlakten van de Sahara - een van de droogste en meest troosteloze gebieden op aarde. De woestijn onthult niet alleen de eindeloze leegte van de zandvlakten, maar ook een enorme verscheidenheid aan landschappen, volkeren en culturen met een rijke beschaving. 

Het land van zijn vader, Greta Riemersma
Het land van zijn vader vertelt een intrigerende familiegeschiedenis, tegen het decor van een veranderend Marokko. Het verhaal van Ider en Saïd is exemplarisch voor dat van veel andere Marokkane, die de afgelopen eeuw hun land verlieten.

Aroemi aroemi, Hein de Haas
Een vreemdeling in Marokko. Mooi en interessant boek voor diegene, die geïnteresseerd is in de Marokkaanse cultuur en samenleving.


Artikelen over Marokko:

’Jong in Marokko, oud in Nederland’, Kees Beekman in de Groene Amsterdammer, 20 juli 2012
’De stille kracht van Marokko’, Louise Fresco in nrc.nl, mei 2009