Rondreis met hotelovernachtingen door het Zuiden van Marokko

o.a. Sahara, Hoge Atlas, Draa-vallei, Ait ben Haddou en Marrakech
 

 

Data:

oktober/november 2018  - juiste data stel ik nog vast-

(onder voorbehoud - zie 'bezinning' onder reisaanbod)

Duur:  10 dagen, waarvan 3 dagen (3 nachten in tentjes) in de Sahara, 4 dagen per auto (overnachting in riads/hotels) door Draa Vallei en Ait ben Haddou en 1 dag Marrakech
Extra info:

combinatie rondreis auto met chauffeur en wandelen (in de woestijn)

wil je niet wandelen, dan is het mogelijk een extra rijkameel te huren

Begeleiding: Bea Mulder (organisatie), een professionele gids en in de woestijn: kok en kamelendrijvers
Deelnemers: minimum 4, maximum 8
Prijs: vanaf € 935,- (exclusief vlucht)
klik hier voor opbouw reissom en bijkomende kosten
Vlucht: klik voor info
Detailinfo:

klik voor de reis van dag tot dag

Aanmelden:

klik voor inschrijfformulier volgt tzt

 

 

 

 

 

God heeft het land met ter geschapen voor de mens om in te wonen en de woestijn om zijn ziel te ontdekken....." (Berber spreekwoord)

 

 

 

 

 

 

 

 

Een rondreis met hotelovernachtingen (behalve in de woestijn) voor mensen die graag eens de woestijn in willen en/of graag fotograferen door Sahara, Draa-vallei, Hoge Atlas, waaronder Ait ben Haddou (wereldergoedlijst Eunesco), Ouarzazate (eventueel bezoek filmstudio's) en natuurlijk Marrakech.

Uitgangspunt bij deze rondreis is dat we de tijd nemen om een deel van Zuid-Marokko te bekijken. De reis is bij uitstek geschikt voor mensen die graag fotograferen. En een uitgelezen kans voor mensen die graag eens de woestijn in willen, maar niet dagen willen wandelen!

 

Data: oktober/november 2018

Op verzoek is deze reis in de periode november t/m maart ook mogelijk op een ander tijdstip voor groepen vanaf 4 personen.

 

Inleiding

Deze reis is een uitnodiging voor mensen om kennis te maken met de oogstrelende diversiteit die Marokko te bieden heeft.

 

 

De Sahara met zijn zeer afwisselend landschap: uitgestrekte vlaktes zwarte steenwoestijn, waarin ineens een veld met prachtige bloemen opdoemt, verlaten grind- en zandvlaktes, met acacia’s en lage doornstruiken, soms een hagedis of eenzame vogel... soms een dorpje.... en zijn prachtige goudgekleurde zandduinen, die vooral in het licht van de ondergaande zon een streling voor het oog zijn.

 

De Vallei van de rivier de Draa (Oued Draa), de langste rivier (1100 km) van Marokko die uiteindelijk ondergronds door de Sahara naar Tan Tan aan de Atlantische Kust stroomt. Het water van de Draa wordt gebruikt voor een vernuftig irrigatiesysteem van de dadelpalmbomen; de dadeloogst is een van de belangrijkste bronnen van inkomen van deze streek.

 

De Draa-vallei, ook wel de Vallei van de 1000 kasbahs genoemd, kenmerkt zich door zijn uitgesprekte palmerieën, authentieke okerkleurige ommuurde dorpjes (ksars) met lemen huizen en prachtige  lemen burchten (kasbahs), in vroeger tijden bewoond door (de overheersende) caïds (kalieven).

 

De ksar en kasbah Ait ben Haddou, welke rond rond het jaar 750 gesticht werd door Berbers, de autochtone bevolking van Marokko, onder leiding van Ben-Haddou. Het stadje groeide uit tot een knooppunt voor handelsroutes tussen de Sahara en Marrakech. Ait ben Haddou werd in 1987 door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Ait ben Haddou werd en wordt ook als decor gebruikt voor verschillende films, als Babel, Laurence of Arabia, The Jewel on the Nile..

 

 

 

Marrakech, de rode stad, dankt zijn naam aan de stadsmuur en huizen in de medina, die uit rode leem zijn opgetrokken. Marrakech is één van de koningssteden en heeft vele bezienswaardigheden.

Op het grote plein midden in de medina, het Jemaa el Fna, vind je slangenbezweerders, waterdragers muzikanten, verhalenvertellers, henna-vrouwen en de vele sinaasappel-, noten- en eetstalletjes.

Even verderop kom je in de souks (markt) terecht, een wirwar van sluipdoor-kruipdoor steegjes en straatjes. Hier vind je een kleurrijke verzameling van even zovele winkeltjes: kleuren, slippers en babouches, ijzerbewerkers, leerbewerkers etc.

De nauwe straatjes van de Mellah, de vroegere Joodse wijk, doen wat unheimisch aan. En verder zijn er in Marrakech vele moskeeën (waaronder de grootste en bekendste de Koutoubia) te zien en de horen. En vele andere bezienswaardigheden als de Koranschool, paleizen, Saädische graven, Marjorelle (de tuinen van Yves St Laurent), musea etc.

 

 

Mocht je interesse hebben, wacht dan niet te lang met beslissen, in verband met het boeken van vluchten. Hoe eerder je vlucht geboekt, hoe goedkoper hij is.  

 

 

Korte beschrijving van de reis
 

Bij deze reis staat geen haast hebben centraal. Dat betekent dat we de tijd nemen om dingen te bekijken en eventueel foto's te maken.

- waarbij van de deelnemer verwacht dat die zichzelf (qua fotograferen) weet te redden; mocht het gewenst zijn dan is het mogelijk om fotobesprekingen te houden

-  houdt er rekening mee dat de mensen (vooral vrouwen) het niet prettig vinden om ongevraagd foto's van hen te maken. Echter er blijft genoeg moois over.

 

We reizen per eigen toeristen-transport met chauffeur (minibus en 4x4) naar en van de woestijn. In de woestijn lopen we, samen met kamelen, korte afstanden. Wil je niet wandelen, dan is het mogelijk om (eventueel samen met anderen) een extra rijkameel te huren.

 

Onze reis begint en eindigt met een overnachting in Marrakech.

De volgende ochtend reizen we per minibus met chauffeur naar de rand van de woestijn. We reizen via een prachtige weg en pas (Tizi 'n Tichka) in het Hoge Atlasgebergte en via Tazenakhte (prachtige saffraankleurige kleden), waar we lunchen, naar Foum Zguid. In Foum Zguid overnachten we in een hotel.

woestijn wandelen met kamelen foum zguid

 

De volgende ochtend reizen we per 4-wheel-drive (landrover of vergelijkbaar) de woestijn in. Na een rit met stops van 2,5 à 3 uur komen we aan bij de zandduinen van Erg el Ghoul. Hier ontmoeten we onze begeleiders (kok, kamelen en kamelendrijvers) voor de komende dagen.

We lunchen in Erg el Ghoul, waarna de kamelen, die onze bagage dragen, worden opgeladen en wij te voet (of per kameel) onze weg vervolgen. Wil je de woestijn in dan kan dat alleen te voet of per kameel; auto's mogen alleen in de piste (zandweg) rijden.

 

We lopen een uur of 2 à 3, waarin voldoende tijd is om foto's te maken, richting de op één na hoogste zandduinen van Marokko: Chegaga.

Onderweg maken we een bivak om te overnachten. Onze kok bereidt een heerlijke maaltijd voor ons, terwijl wij ruim gelegenheid hebben om de omgeving te verkennen en foto's te maken. We overnachten in tentjes, tenzij je onder de prachtige sterrenhemel wilt slapen.

 

De volgende dag vervolgen we onze weg richting Chegaga. Opnieuw doen we het rustig aan, zodat er voldoende tijd om te fotograferen is. Afhankelijk van ons tempo lunchen we òf onderweg (lunch bereidt door de kok) òf op de plek waar we bivak maken in de zandduinen van Chegaga.

Deze zandduinen zijn bij uitstek geschikt om prachtige foto's van te maken in de avondzon. Dus in de middag voldoende tijd om te omgeving te verkennen.

 

sahara woestijn wandelen met kamelenTot slot wandelen we woestijndag drie naar Bougarne. We lopen over een vlakte van steenwoestijn, tot we bij weer andere zandduinen aankomen. De duinen van Bougarne. We lunchen onderweg. In Bougarne worden we door een landrover opgehaald, die ons naar Mhamid (of Ouled Driss) brengt, een woestijnstadje een stuk noorderlijker dan Foum Zguid. Hier overnachten we in een hotel. 

 

De volgende ochtend (dag 6) stappen we weer in onze minibus, die ons vervolgens door de Draa-vallei, via Zagora naar Agdz brengt.

In Agdz zijn verschillende okerkleurige kasbahs en ksars te bewonderen. Evenals de voorheen Joodse wijk, de mellah, met zijn kruip-door-sluip-door straatjes en steegjes.

 

Na een bezoek aan Agdz rijden we 4 km terug om in een prachtige kasbah in Tamnougalte te overnachten. Ook de ksar (ommuurd dorp) Tamnougalte, met zijn kasbahs (burchten), is de moeite waard om te bezoeken en te fotograferen.

 

Vanuit Tamnougalte reizen we (dag 7) via Agdz en de garnizoenstad Ouarzazate (eventueel bezoek filmstudio's) naar Ait ben Haddou (werelderfgoedlijst Unesco). Hier overnachten we in een prachtige riad. Eventueel kan je gebruik maken (tegen betaling) van de hammam en/of een heerlijke massage nemen.

 

Tot slot reizen we (dag 8) via het robuuste Atlasgebergte terug naar Marrakech, waar we de volgende dag (9) alle tijd hebben om zelfstandig of met stadsgids de stad te verkennen. Na een overnachting vliegen we terug naar huis (dag 10).De Sahara


Ik nodig je uit om met een aantal nomaden (de oorspronkelijke bewoners van Marokko) en hun kamelen (eigenlijk dromedarissen) de woestijn in te trekken. Dit kan alleen in de wintermaanden, in de zomer is het daar veel te heet. Terwijl het bij ons donker en koud is, schijnt in de Sahara de zon. Overdag is het rond de 25°-30° C, ’s-nachts kan de temperatuur zakken tot onder het vriespunt (soms wel naar -5) .

  

Wnomaden woestijn sahara marokkoe trekken door uitgestrekte vlaktes zwarte steenwoestijn, waarin ineens een veld met prachtige bloemen voor je opdoemt, door verlaten grind- en zandvlaktes, met acacia’s en lage doornstruiken, soms een hagedis of eenzame vogel... en door prachtige goudgekleurde zandduinen, die vooral in het licht van de ondergaande zon een streling voor het oog zijn. 


Een enkele keer komen we nomaden tegen met hun geiten- en kamelenkuddes.


Ritme van de dag in de woestijnzonsopkomt kamelen woestijn sahara marokko

Direct na zonsopkomst, wat telkens weer een prachtig gezicht is, staan we op. Je ervaart de aangename warmte van de eerste zonnenstralen. Na het inpakken van je spullen volgt het ontbijt. De kamelen worden opgeladen en we vertrekken voor het eerste deel van de wandeling.

Tussen de middag is er een ruime lunchpauze, waarin we genieten van een uitgebreide lunch, klaargemaakt door de kok.

Na de lunch vervolgen we onze wandeling tot we in we bivak maken. We zetten onze tentjes op, tenzij je buiten wilt slapen. Terwijl wij genieten van de kleurrijke luchten van de ondergaande zon, bereidt de kok ons avondeten.

Wanneer we voldoende hout vinden maken we ’s avonds vuur en wordt er ’pain du sable’ gebakken. En wie weet trakteren onze begeleiders ons op hun traditionele zang, begeleid door het ritme van hun trommels...

Moe en voldaan kruipen we in onze slaapzak.

 

kameel sahara woestijn marokko
Praktische informatie

  

Mocht je zelf eerder naar, dan wel later van Marokko willen vertrekken dan de vastgestelde reisdata, dan is dat op eigen gelegenheid natuurlijk mogelijk. Ook is het mogelijk het hotel in Marrakech langer voor je te boeken, neem contact op dan kunnen we de mogelijkheden bekijken.

 

Wacht niet te lang i.v.m. het boeken van je vlucht (hoe eerder hoe goedkoper) en de hotelreservering.

 

Na opgave ontvang je een bevestiging, verdere informatie over het klimaat, aanbevolen kleding, een paklijst etc.

  

Neem voor vragen of verdere info contact met me op via mail of telefoon 050-311 35 11, mobiel: 06-242 21 342 of kijk hier.